Szybka i prosta sałatka śledziowa. Przepis na sałatkę ze śledzi, ziemniaków i jabłek

Dodano:
Sałatka śledziowa. Źródło: Shutterstock / Timolina
To jeden z najprostszych przepisów na sałatkę śledziową. Robi się ją błyskawicznie, wygląda pięknie i doskonale smakuje.

O sałatkach śledziowych z pewnością można by było napisać osobną książkę kucharską. Śledziowe filety są wdzięcznym dodatkiem przede wszystkim do sałatek na bazie ziemniaków i takie danie my dziś proponujemy.

Jak zrobić sałatkę ze śledzi?

Jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków, to jest to najdłuższa część przygotowania sałatki ze śledzi, ziemniaków i jabłek. Jeśli masz ugotowane ziemniaki – zrobienie sałatki zajmie ci dosłownie 10 minut. Sekretem są proste składniki i musztardowy sos, który nada sałatce charakteru.

RADA: Jeśli nie przygotowujesz sałatki na ostatnią chwilę, to warto marynować śledzie w sosie musztardowym nawet kilkanaście godzin (można je przygotować dzień wcześniej, albo nawet kilka godzin przed podaniem). Dzięki temu smaki się przegryzą, a śledzie nabiorą ostrości i delikatnej słodyczy.

Sałatka ze śledzi – co jeszcze można do niej dodać?

Podstawowy przepis na sałatkę ze śledzi, ziemniaków i jabłek jest o tyle wdzięczny, że można z nim eksperymentować i dodawać własne, ulubione składniki. W tym zestawie sprawdzą się np. marynowane grzybki, ogórki konserwowe, gotowane lub pieczone buraki, jajka ugotowane na twardo, kawałki awokado. Sałatkę można podawać udekorowaną pietruszką, koperkiem albo rzeżuchą (ta wersja idealnie podkręci smak dania).

Jak podawać sałatkę ze śledzi?

Sałatka śledziowa jest samodzielnym daniem, ale mimo obecności ziemniaków – jeśli lubisz, można ją podawać także z pieczywem. Doskonale sprawdzi się jako lekkie danie na przyjęcia czy na domową kolację.

Przepis: Prosta sałatka ze śledzi

Sałatka ze śledzi, ziemniaków i jabłek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 6 ugotowanych średnich ziemniaków
  • 4 płaty śledziowe
  • 1 jabłko (szara reneta lub champion)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka miodu, sól, kolorowy pieprz
  • liście rukoli do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Pokrój składniki, uszykuj sosZiemniaki, śledzie, cebulę, jabłko pokrój na mniejsze kawałki. Musztardę, olej, miód i sól wymieszaj.
  2. Zrób sałatkęŚledzie wymieszaj z musztardowym sosem. Dodaj ziemniaki, jabłko, cebulę. Udekoruj rukolą, przypraw świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Źródło: odzywianie.wprost.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...